A Sheffieldi Egyetem kutatása szerint a komoly túlsúly nemcsak extra terhet ró a szervezetre, de még az Alzheimer-kórt is súlyosbíthatja – olvasható egy sajtóközleményben. A szakértők szerint az elhízás növelheti az idegszövet sebezhetőségét, míg az egészséges testsúly megtartása akár a közepesen súlyos Alzheimer-kórnál is segíthet megőrizni az agy struktúráját.

A The Journal of Alzheimer’s Disease Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a középkorban jelentkező túlsúly az időskori agyra is rányomja a bélyegét, és szabotálhatja az egészségét.

A kutatók szerint a megelőzés nagyon nagy szerepet játszik a betegség súlyosságában, és bár a túlsúly magában nem okoz demenciát, súlyosbíthatja a helyzetet, és még egy plusz terhet róhat a szervezetre. Arra is figyelmeztetnek, hogy az Alzheimer-kór és a hasonló betegségek évekig lappanghatnak a szervezetben, így az,

ha idős korra szabadul meg valaki az elhízástól, már túl késő lehet. 

A kutatáshoz a szakértők 47 enyhe Alzheimer-kórral küzdő ember agyi felvételeit vizsgálták meg, majd 68 enyhe kognitív képességcsökkenést tapasztaló személy és 57 egészséges ember leleteivel vetették őket össze. Összemérték az agyszövetek koncentrációját és a szürkeállomány térfogatát – utóbbi az Alzheimer-kór megjelenésével általában zsugorodik. Vizsgálták még a fehérállományt és a vérellátást, mindezt pedig összevetették az elhízás mértékével.

Az eredmények azt mutatták, hogy az elhízás hozzájárulhat a kognitív szempontból egészséges és az enyhe kognitív károsodásban szenvedők idegi sebezhetőségéhez. A tanulmány azt is megállapította, hogy az egészséges testsúly fenntartása enyhe Alzheimer-kóros demenciában segíthet megőrizni az agy viszonylag ép szerkezetét.

Call Now Button