Magyarország lakosságának 30%-a elhízott, a túlsúly már népbetegségnek számít. 2015 óta külön szakterület, az obezitológia foglalkozik az elhízással. – Szükség is van erre az új szakrendelésre, hiszen a rendszerváltás óta több okból kifolyólag igencsak megugrott az elhízottak száma. Akkoriban még tömegek buszoztak vagy bicikliztek, ma már szinte mindenki autóval jár. A gyári és mezőgazdasági munka, akkor még valóban fizikai munka volt, ma már robotizált. Sokan végeznek ülőmunkát, és teret kaptak a gyorsételek. A 60-as évek végéig jegyrendszer volt, ma nagy az ételválaszték. A kevesebb mozgás, a minél több étel és a kényelmes életmód megtette hatását – fejti fel az elhízás növekedésének okait Dr. Wórum Endre, obezitológus.

Csodaszerek vs. kemény munka
A szakorvos szerint fogyás esetén először mindenki a legkönnyebb utat választja. Az emberek a gyors fogyást időnként egy-egy kapszula elfogyasztásától remélik. – A szervezetünk egy jól beállított egység, nem tudjuk egy kapszulával rávenni, hogy zsírt égessen. A képlet egyszerű: nem szabad több kalóriát bevinni, mint amennyit elégetünk, vagyis diétázni kell. Ez vezethet eredményre, egy kapszula sajnos nem – hívja fel a figyelmet az obezitológus. A mozgás szerencsére egyre nagyobb teret kap az emberek életében. Sokan veszik igénybe személyi edző segítségét ahhoz, hogy lefogyjanak, ám a mozgás sem vezet önmagában fogyáshoz. – Csak mozgással nem lehet lefogyni. Csak diétával lehetséges, azonban a leghatékonyabb és legegészségesebb az, ha mind a kettőre nagy hangsúlyt fektetünk – magyarázza a szakorvos. – A fogyáshoz vezető út kemény munka, a mozgáshoz erőfeszítéseket kell tennünk, a hagyományos diétában, pedig az ételt mérni kell, számolni a kalóriákat és naplózni. A fogyásnál azonban még nehezebb az elért súly megtartása. Ezért is fontos, hogy a diéta és a mozgás mellett harmadik alappillérként az életmódváltás is ott legyen. Ez előzheti meg a jojóeffektust, és tarthatja egészséges keretek között a diétát és a mozgást.

Evés, mint rossz szokás
A szakorvos rávilágít, hogy nem az elhízás a betegség, hanem a túlevés, ami pedig egy rossz szokás, mint a dohányzás vagy a túlzott mértékű alkoholfogyasztás. Az evés alapvető funkciója a tápanyagbevitel, de nem csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk. – A mi kultúránkban szokás a vendégül látás, kínálás. Összeülünk egy beszélgetésre, és máris kint van a pogácsa, akkor is eszünk illemből, ha nem vagyunk éhesek. Másik tipikus példa, hogy nem hagyunk ételt a tányéron, még ha jól is laktunk. Az evés pótcselekvésként is jól működik: eszünk, ha szomorúak vagyunk, eszünk a tévé előtt ülve is. Már gyermekkorban elkezdjük a helytelen szokások kialakítását:, amikor a kisbaba éjjel felsír, és azonnal cumisüveget raknak a szájába, holott lehet, hogy csak szeretetre, babusgatásra vágyott. Így alakulhat ki a pavlovi reflex: szeretetre vágyunk, akkor eszünk – magyarázza Dr. Wórum Endre.

Gyermekek és a túlsúly
A szakorvos felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekek még tudják, hogy mennyi étel elég számukra, ezért ha nem éhesek, ne tukmáljuk őket. A szülőnek kell odafigyelnie, és úgy szoktatni a gyermeket, hogy napi ötször, egészségesen étkezzen a korának megfelelően. Persze ezt nem egyszerű megértetni sokszor a gyerekekkel, de jó példamutatással sokat tehetünk az ügy érdekében. – Ha a gyermekünk túlsúlyos, tilos fogyókúráztatni, tartsuk az egészséges étkezést, és nagy eséllyel ki fogja nőni – hangsúlyozza a szakértő.
Számtalan betegség az elhízásra vezethető vissza, mint például a cukorbetegség és annak összes következménye, szívbetegségek, ízületi panaszok, csontritkulás, emésztőszervi daganatok, reflux, epekövesség, pszichiátriai betegségek, PCOS. Ezért érdemes időben tenni a változásért, és orvost, akár az obezitológiai szakrendelést (háziorvosi beutalóval térítésmentesen elérhető Kecskeméten), dietetikust és személyi edzőt párhuzamosan felkeresni. Fogyókúra esetén az orvos szerepe elengedhetetlen, hogy felfedezze az esetleges endokrin betegségeket vagy cukorbetegséget, amelyek gyógyszeres kezelése mellett megindulhat a fogyókúra. Az elhízás egy olyan betegség, ahol a beteg tesz többet magáért, de egyedül nagyon nehéz. A dietetikus, a személyi edző egy segítő, az orvos pedig ehhez a karmester, a kitartás és az igazi elhatározás azonban a betegben kell, hogy meglegyen.

cikk forrása: csaladinfo.hu

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA MOST!

bővebben: optiweight.hu/dokumentumok/

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder
Call Now Button